FAQ

1. Τι είναι το Human Grid;

Το Human Grid (Ανθρώπινο Δίχτυ) είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία του TEDxAthens, η οποία εστιάζει σε εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες ανθρώπων που «υφαίνουν» τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Το Human Grid φιλοδοξεί να αναδείξει και να υποστηρίξει ομάδες ανθρώπων που αποφάσισαν να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό, να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, και να κάνουν κάτι καλό για τους γύρω τους και την πόλη τους, κόντρα στη οικονομική κρίση και την υποβάθμιση του κοινωνικού ιστού.

Στόχος του Human Grid είναι μέσω του διαδικτυακού χάρτη, να αποτυπωθεί το «ανθρώπινο δίχτυ» της Ελλάδας, ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να τις αναζητούν εύκολα και γρήγορα, να ενημερώνονται για τις επικείμενες δράσεις τους καθώς και για τον τρόπο που μπορούν κι αυτοί να συνδράμουν. Πιστεύουμε ότι μέσω της οργανωμένης καταγραφής των εθελοντικών δράσεων θα αναδειχθούν οι καλές πρακτικές, που θα δώσουν ιδέες και τεχνογνωσία σε πολίτες είτε να ενταχθούν σε κάποια ήδη υπάρχουσα οργάνωση είτε να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα/ πρωτοβουλία/ κοινότητα.

2. Πώς συνδέεται το Human Grid με το TEDxAthens;

To Human Grid είναι μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης TEDxAthens, η οποία είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού TED. Κάθε χρόνο το TEDxAthens διοργανώνει ένα συνέδριο στην Αθήνα με ομιλητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται στην πόλη μας με σκοπό να διαδώσουν «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν».

Οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που υφίσταται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και οι πολυάριθμες εθελοντικές κοινωνικές δράσεις που έχουν γεννηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, μας ενέπνευσαν να δημιουργήσουμε το Human Grid, με την ελπίσα να αποτελέσει μια χρήσιμη πλατφόρμα για την δικτύωση και ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος, να αναφέρουμε ως πηγή έμπνευσης του εγχειρήματός μας, τη δράση TheCity2.0 του TED, η οποία εστιάζει στην πόλη, ως σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης των κατοίκων της.

3. Για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσω το Human Grid; Τι θα μου προσφέρει;

Εάν είστε μέλος εθελοντικής οργάνωσης ή πρωτοβουλίας πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, συμβάλλοντας με θετικό τρόπο στην πόλη και τους ανθρώπους της, μπορείτε να αξιοποιήσετε το Human Grid για να προβάλλετε την οργάνωσή σας και τις δράσεις σας. Επίσης μέσω του Human Grid, έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε άλλες ομάδες με παρόμοιες ή συμπληρωματικές δράσεις, να δικτυωθείτε, να ανταλλάξετε εμπειρίες, να ζητήσετε ή να προσφέρετε υποστήριξη.

Εάν είστε επισκέπτης/ ενεργός πολίτης, ο οποίος ενδιαφέρεται για τον εθελοντισμό, περιηγηθείτε στο χάρτη και ενημερωθείτε για τις οργανώσεις και τις δράσεις που οργανώνονται κοντά σας. Ελπίζουμε το Human Grid να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει στην πόλη και τη γειτονιά σας, και γιατί όχι να σας εμπνεύσει να συμβάλλεται κι εσείς στο θετικό έργο που γίνεται γύρω σας.

4. Πώς επιλέγονται οι οργανώσεις/ πρωτοβουλίες που εμφανίζονται στο χάρτη του Human Grid;

Οι ομάδες που εμφανίζονται στο χάρτη του Human Grid έχουν ενεργή δράση στην πόλη, δεν έχουν πολιτικό, θρησκευτικό ή επιχειρηματικό χαρακτήρα, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν προωθούν τη βία και το ρατσισμό.

5. Πώς μπορώ να συμπεριλάβω την οργάνωσή μου στο χάρτη του Human Grid;

Για να συμπεριλάβετε την ομάδα σας στο χάρτη του Human Grid, συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας (join in), αφήνοντας το όνομα, τη διεύθυνση, τα στοιχεία επικοινωνίας, το λογότυπο και τη διαδικτυακή σας παρουσία (site, blog, social media) καθώς και λίγα λόγια για το ποιοι είστε και τι κάνετε. Ευχαριστούμε!

6. Πώς μπορεί το Human Grid να με βοηθήσει να βρω εθελοντές για την ομάδα/ πρωτοβουλία μου;

Το Human Grid φιλοδοξεί να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ ομάδων και εθελοντών που ενδιαφέρονται για την πόλη τους. Μέσω του Human Grid θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε την ανάγκη σας για εθελοντές και να σας βοηθήσουμε να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους, φορείς και άλλες εθελοντικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται για τη δράση σας και μπορούν να σας υποστηρίξουν σε συγκεκριμένες ανάγκες.

7. Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής σε κάποια οργάνωση;

Αν ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε ως εθελοντής σε κάποια από τις οργανώσεις/ πρωτοβουλίες στην Αθήνα, περιηγηθείτε στο χάρτη του Human Grid και αναζητήστε τις ομάδες που σας ενδιαφέρουν με δύο τρόπους:

α) Αναζήτηση με γεωγραφικά κριτήρια

β) Αναζήτηση με είδος πρωτοβουλίας

Ελπίζουμε μέσω του Human Grid να μάθετε κάτι καινούριο για τις εθελοντικές δράσεις και τους ανθρώπους που προσφέρουν πολύτιμο κοινωνικό έργο, να ενταχθείτε σε κάποια από τις ομάδες ή γιατί όχι, να πάρετε την πρωτοβουλία να δημιουργήσετε τη δική σας!